De Wesak Scorpio maan

De tweede volle maan van het astrologische jaar, als de zon in Stier staat, wordt aangeduid als de Wesak maan ofwel de Buddha Maan. In het Oosten kan dit uitlopen op feesten van een week, waarin de Buddha natuur centraal staat. De geboorte-chart van Guatama, voor zover we die kennen, had bijna alles in Stier alhoewel de Wesak maan verwijst naar het gaan, de verlichte natuur van Guatama.
Stier gaat over materie, natuur, het lichaam, eten, sex, geld en al het andere dat tastbaar is. Op de Wesak feesten wordt dan ook alles als verlicht gezien en zelfs insecten doen daar aan mee. Dat Gautama een Stier is geeft een goed beeld van de levens-filosofie, een ethiek die over het leven zelf gaat en zich niet bezighoudt met minder relevante vragen over wat er daarna gebeurt en hoe het nou allemaal in elkaar steekt.
Schorpioen, als tegenpool van Stier, gaat juist over het voorbij gaan, achter laten, dood en wedergeboorte, de intensiteit van de transformatie. Als de Stierenzon de Schorpioenmaan ontmoet is het tijd om de oude huid af te werpen en het nieuwe seizoen met een vers lichaam aan te gaan. Omdat de nieuwe maan nog in Ram was, bevat deze volle maan ook een verwijzing naar de nieuwe maan in Stier, over twee weken. Een volle maan als aanvang.
In de chart voor Amsterdam neemt 5e huis Jupiter in Leeuw de Zon-Maan in de tang (T-square in astro termen). De volle maan vraagt erom om op een radicaal doch verlichte wijze jezelf te zijn, ook al zullen sommige relaties daardoor van aard veranderen. Het nieuwe lichaam wil het podium opklimmen en is niet van plan daar voorlopig weg te geen. In de woorden van Spinoza ‘We weten niet wat een lichaam kan doen.’ Daarom staat het experiment boven de wet. Buddha als experimentele kunst als het thema van deze Wesak maan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *