Makker staakt uw wild geraas

Het Sinterklaas weekend brengt vertraging en inspiratie, alhoewel dat ook verlies kan betekenen. Ik verloor deze week mijn astrologie lerares Dawn Bodrogi, die te vroeg op 61 jarige leeftijd met Neptune heenging. Het was al weer een paar jaar geleden dat ik jaar vaak sprak maar toch mist het digitale afscheid zijn effect niet. In oktober was het Tamara Wonder die er opeens van tussen ging. Althans voor mij, die haar af en toe zag op die goede Amsterdamse momenten. Op Facebook heb je meestal niet door hoe het echt met iemand gaat, het is maar een kleine groep die erbij is als het leven achteruit holt, dat post je doorgaans niet met status updates.
Toch is dit wel iets om over na te denken. Ik zou graag een mooi Facebook kerkhof hebben, het liefst niet geredigeerd door dat bedrijf zelf. Ga er maar aanstaan, dat moet je al goed voorbereiden. In astro taal hebben we hier het over de Neptune Uranus cyclus, die duurt ongeveer 170 jaar en de meeste recente begon in 1993, dus daar zitten we pas net in. Deze twee buitenplaneten gaan samen over de technologische (en voor een deel ook filosofische) tijdsgeest. De vorige conjunctie was in 1820 en luidde het industriele en romantische tijdperk in. Nu zitten we dus luid en duidelijk in het digitale domein. De komende 5 jaar maken Neptune en Uranus een 45 graden aspect, dat gaat het een hoop spanning geven, want we leven eigenlijk nog half in de 20e eeuw en zijn niet helemaal klaar voor digitaal rouwen, relaties en dat soort hele menselijke zaken. In de latere 2020s gaan Uranus en Neptune naar een 60 graden harmonisch aspect, wat er op wijst dat we dan naar een veel completere digitale samenleving toegaan.
Deze week kon als je het goed is de Mercury retro in Boogschutter aan voelen komen. Mercury staat al een dag of vijf bovenop Saturn en dit geeft naast de gebruikelijke vertraging een zekere zwaarte als ook de nodige discipline om uitstaande Boogschutter zaken eens op goed op orde te brengen. Stilstaan, achteruit kijken en vanuit daar weer naar voren werken. Het hangt er een beetje vanaf waar Boogschutter staat in je chart. Aangezien Saturn op 18 december naar zijn thuis Steenbok vertrekt is het een goed moment om expansieve en filosofische zaken aan te pakken en af te maken. De algehele ondertoon zal vanaf januari een stuk anders worden en ik verwacht dat 2018 en 19 niet bijzonder makkelijke jaren zullen zijn. We zijn op weg naar de grote puinruim conjunctie van 2020 en er vallen links en rechts wel wat dingen recht te zetten. Overconsumptie, slavernij, digitale zombies, zeeen vol plastic en meer dansen aan de rand de vulkaan.
Andere klapper van het weekend is de volle maan in Tweeling. Neptune staat recht tussen de Zon en Maan in, een zogenaamd T-square en dat geeft haar een hoofdrol. Dat kan heel goed zijn voor de inspiratie maar Neptune gaat ook over verlies, vaagheid of isolatie (als heerser van het 12e huis). Dawn zei eens tegen me: ‘Robbert, Neptune kan meer kapot maken dan de zo gevreesde Pluto’. En dat heeft ze aan den lijve ondervonden. Toen Neptune tegenover haar Zon kwam te staan gleed haar moeder af naar Alzheimer en zelf kreeg ze Lyme en verwante complicaties, waardoor ze nog voor haar moeder is overleden. Het bijzondere van het trieste is dat ze precies op haar progressieve nieuwe maan is overleden, een cyclus van 28 jaar, ‘Er is niets zo sterk als een aspect dat exact wordt’.
Dawn was expert in progressies, wat ze echt tot een kunst verheven heeft. Voor mij is ze de beste astroloog van het internet, maar ze verkoopt zichzelf niet zo goed wat haar charme alleen maar tegen goede komt. Haar website is een ondoorzichtige verzameling hele goede essays, veel over relatie astrologie maar je kan voelen dat ze al 40 jaar achter de charts zit en ze kan prachtig schrijven. Lees even mee met iemand die mijn kennis en leven heeft verrijkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *