Saturnus terug op zijn no-nonsense honk

Twee weken geleden gingen er de wildste verhalen over de volle blauwe bloed maan rond. Het is weer eclips seizoen maar bij de maans en zons-verduistering is het nooit helemaal duidelijk wat er precies gaande is. Het is een tijd van veranderingen maar deze kunnen zich ook pas weken of maanden later openbaren. In de eclipsen fase zelf, doorgaans van volle maan tot volle maan, valt er vaak iets weg; het overtollige verdwijnt uit het leven om plaats te maken voor het nieuwe.
De maans-verduistering van twee weken terug en de zons-verduistering van deze week spelen zich af op de as van Leeuw en Waterman. Denk aan wat er vorig jaar augustus in gang is gezet, daar wordt nu op verder gebouwd. Met Leeuw en Waterman is er een spanning tussen het persoonlijke, artistieke, zelfgerichte ik en het collectieve, sociale digitale wij. Afhankelijk van waar deze as zich bevindt (en welke planeten of punten de volle en nieuwe maan raken), is er een dynamiek van verandering actief.
Ik zit vorig jaar met de eclips in Berlijn in het huis van een vriend, en toevallig woonde in dat huis ook een audio-engineer in spe en na de nodige hangouts en Ableton avonden bleek dat ik de goede persoon had gevonden om mijn muziek te mixen en masteren. De afgelopen weken was ik alleen maar nummers aan het afmaken en schoot zelfs de tijd voor een stukje astro er bij in. Als die tracks af zijn dan kan ik eindelijk serieus aan die astrologie beginnen en komen er vast weer nieuwe tracks om de kosmische luchten te larderen. Het is geen toeval dat Waterman over astrologie gaat en Leeuw over individuele artistieke uitingen.
The Age of Aquarius, waar ze al sinds de sixties over zingen en welke volgens menig astroloog al begonnen is, refereert ook aan een tijd waarin astrologie een andere rol speelt dan ze nu doet, iets wat pas duidelijk wordt sinds de digitale reformatie in sneltreinvaart over ons heen rolt. Voorlopig is het overleven in de digitale jungle, en juist dat overleven kan getriggerd worden in eclipsen tijd als de zon en de maan een nieuw spanningsveld binnen gaan. In oude tijden werden ze vaak gezien als duistere omens, zwaarden en donderslagen aan den hemel. Gelukkig hebben we dat kunnen nuanceren, maar het blijft een fase van komen en gaan.

Zo  heeft de oude wilg Lubbers afscheid genomen en elke veertiger kent deze meneer als zijn eigen oom. De radix van Ruud Lubbers is bij deze de referentie van de eclips en het eerste wat opvalt voor het ervaren oog, is dat de maansverduistering van februari (op 11 Leeuw-Waterman) bovenop zijn ascendant valt. De ascendant is de kern van de radix, het punt waar de kosmische energie zich in aardt; AC gaat over het lichaam en de persoonlijkheid. Langzame planeten en eclipsen conjunct de ascendant kunnen op grote veranderingen duiden.

De Leeuw ascendant is vaak een leider, met de Zon in het 10e huis is het podium zijn thuis. De zon staat samen met Uranus in de degelijke Stier, een grillige en originele behouder die boven de partijen kan staan. Op het hoogste punt, de Medium Coeli (MC), staat een Mercurius Saturnus conjunctie, serieuze jongens. Op het moment dat er een zware (of sterke) planeet dichtbij een van de vier hoeken staat, neemt deze planeet doorgaans een dominante positie aan in de radix. Saturnus is in het tiende huis op zijn plek maar in Ram wordt het een beetje een drammer of zins-doordrijver.
Mensen met Saturnus dichtbij de MC ontkomen er niet aan hun status, baan of maatschappelijke functie te laten prevaleren. In het geval Lubbers heeft hij ook een sterk negende huis met een zweverige Jupiter in Vissen (‘een waas van woorden’) waardoor hij zijn Saturnus wat kon verbloemen. Desalniettemin no-nonsense, verantwoordelijkheid en karwei afmaken, allemaal het domein van Saturnus.
Het nieuws van 2018 is dat Saturnus na een rondje Kosmos van 28 jaar terug is op zijn honk Steenbok. De vorige keer was eind jaren tachtig toen de Berlijnse muur viel, de keer daarvoor werd de Berlijnse muur gebouwd. Muren, limieten, beperkingen, kampementen, discipline, tijd en taken; ook zij zwieren rond Saturnus. Er hangt een serieuze atmosfeer over de komende paar jaar, de nieuwe Waterman tijd wordt voorbereid maar laat wel nog een jaar of zeven op zich wachten. Eerst moeten er nog oude muren en systemen vallen. Op het persoonlijke vlak is het in deze tijd beter om voorzichtig en verantwoordelijk te werk te gaan. Kwaliteit, doortastendheid en ervaring winnen het van frivoliteit, grapjassen en freelancers.
Waterman, waar onze eclips zich afspeelt, heeft ook een Saturnus kant. Op zijn best combineert Waterman het traditionele met het visionaire nieuwe. Door de vaste lucht kwaliteit van Waterman heeft hij de neiging op te gaan in de technologie van het collectieve ideaal, de samenleving zoals zij zou kunnen zijn of de tech-tools zoals we ze nu in handen hebben. Het mooie van de eclips-radix is dat de twee heersers van Waterman, Saturnus en Uranus, allebei positief geaspecteerd worden door de persoonlijke planten Zon, Venus en Mercurius waardoor de Waterman krachten volledig geassembleerd kunnen worden voordat over een paar dagen de Zon Vissen binnen drijft. Met andere woorden benut het weekend.
Eclipsen dienen de verandering en daarbij staan we niet altijd zelf aan het roer. Afhankelijk van je ascendant is dit grofweg waar het veranderings patroon aanwezig is. Omdat eclipsen over de maansknopen lopen en het hier een as betreft zijn beide kanten actief.

Waterman en Leeuw: Zelfbeeld, identiteit, lichaam, relaties en partners.
Vissen en Maagd: Aanpassen, terugtrekken, dagelijkse routines, stiltes, groei, geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Ram en Weegschaal: Creativiteit, zelfexpressie, idealen, groepen, digitale connecties.
Stier en Schorpioen: Familie, thuis, carrière, ambities, verantwoordelijkheden
Tweeling en Boogschutter: Communicatie, berichten, boeken, leren, skills, spiritualiteit, studie en schrijven.
Kreeft en Steenbok: Normen en waarden, euros en dollars, andermans lichaam en geest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *